Ne kezdjen addig salaktalanításba, amíg ezt nem olvasta el!

1294
HOZZÁSZÓLÁS:

Bármilyen salaktalanító kúra mellett is döntünk, a legfontosabb minden esetben, hogy ne erőltessük túl magunkat, és a salaktalanítás lezajlását úgy állítsuk be, hogy megkíméljük magunkat a kellemetlen tünetektől. Nem szükséges tehát szenvednünk!salkatalanitas

A salaktalanító kúra szabályai

A teljes salaktalanító kúra alatt igyunk meg naponta legalább két-három liter meleg, szénsavmentes vizet. A vizet osszuk be egész napra. A reggelt rögtön kezdjük egy vagy két pohár vízzel, amelybe esetleg frissen reszelt gyömbért is keverhetünk.

 • Egész idő alatt rendszeresen tornázzunk, naponta legalább egyszer, de jobb, ha több részre osztjuk el a mozgást. Tartózkodjunk sokat a szabadban, végezzünk kerti munkát, sétáljunk, biciklizzünk, űzzünk könnyebb, játékos sportokat, például tollaslabdát, golfot vagy más hasonlót. Testmozgásnak melegen ajánlható a kundalini-jógát, mivel ez nem merül ki statikus pózokban, hanem nagyon dinamikus mozgásformákat és légzőgyakorlatokat is tartalmaz. Az úgynevezett “öt tibeti” gyakorlatot is ajánlhatom, de vigyázzunk, nem teljesítménysportot űzünk, csak vitalizáló és a salaktalanításban segítő gyakorlatokat. Különösen ügyeljünk arra, hogy ne terheljük túl a gerincünket.
 • A víz mellett, illetve részben helyette is ihatunk frissen facsart gyümölcs- és zöldségleveket, főleg az utóbbit, vízzel hígítva.
 • Ha kedvünk van hozzá, fogyasszunk délelőttönként nyers gyümölcsöt éhgyomorra, ebédre pedig salátát és nyers zöldséget. Legjobb, ha a salátát nem is “készítjük el”, hanem csak elrágcsáljuk, mint a gyerekek a sárgarépát. Ne aprítsuk föl, ne keverjük össze, ne öntsük le mártással, csak eszegessük magában, egyszerre mindig csak egy fajtát, és addig majszoljuk, amíg ízlik, aztán térjünk át más zöldségre. Esténként, főleg ha emésztésünk nem túl erőteljes, csak párolt zöldséget együnk, a gyümölcsöt meg kompótnak megfőzve.
 • Általában véve csak akkor együnk, amikor éhesek vagyunk, de ne éheztessük magunkat, mert nem böjtkúrát tartunk, hanem salaktalanítót, amelynek lényeges része a zöldség és gyümölcs evése, mivel ezek strukturált vizet tartalmaznak, amely különösen tisztító hatású.

  Helyes információt szállítanak a szervezetünkbe, valamint vitaminokat, enzimeket, nyomelemeket és ásványi anyagokat, hogy a béltisztításhoz szükséges ballasztanyagokról ne is beszéljünk.
  Nem árt, ha időnként vízbe kevert indiai útifűmagport vagy lenmagnyákot iszunk. Ez utóbbi úgy készül, hogy a lenmagot beáztatjuk, fölhevítjük, húsz percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A lenmag lehet teljesen kezeletlen, megtört vagy őrölt is.

 • Igen fontos, hogy a salaktalanító kúra során teljesen mellőzzük a száraz táplálékot. Száraznak az olyan ételt nevezzük, amelynek nagyon csekély vagy nulla a víztartalma. A kúra alatt tehát nem élünk magvakkal, sem gabonafélékkel. Szintúgy kerüljük az állati termékeket, a dióféléket és a hüvelyeseket.
 • Ezenkívül teljesen le kellene mondanunk erre az időre az élvezeti mérgekről, vagy legalábbis a lehető legkevesebbet magunkhoz venni belőlük. Meg kell értenünk, mennyire veszélyezteti a salaktalanítást, ha például dohányzunk a kúra alatt.
 • A kúra során ügyeljünk a rendes székletre. Ideális volna, ha naponta végeznénk beöntést, vagy más módon gondoskodnánk arról, hogy naponta legalább egyszer, de inkább kétszer-háromszor legyen székletünk. Ezt erős fűszerekkel is elősegíthetjük, vagy indiai útifűmagpor és lenmagnyák segítségével. Ha a bélnek legalább az alsó szakaszát már valamennyire megtisztítottuk egy beöntéssel, akkor adhatunk kávés beöntést is, ami méregteleníti a májat, s így előmozdítja a salaktalanítást.
  Igen fontos, hogy a kúra során sokat pihenhessünk, alhassunk. Lehetőleg ne olyankor salaktalanítsunk, amikor sok a munkánk. Legjobb volna tavasszal vagy a szabadságunk alatt végezni a kúrát.
 • Nagyon jótékonyan hatnak ilyenkor a masszázsok és az elsavasodást megszüntető fürdők. A masszázs ezerféle lehet, ezeket a fürdőket pedig otthon is elvégezhetjük. Feküdjünk be egy kád forró vízbe, és tegyünk hozzá szódabikarbónát. Fürdővizünkbe tehetünk még frissen reszelt gyömbért, és esetleg iszapfürdőt is vehetünk.
 • Járjunk minél gyakrabban szaunába vagy gőzfürdőbe, lehetőleg masszázzsal egybekötve. Jó néhány szaunában található úgynevezett bioszauna-kamra is, amelyet csak 65 °C-ra fűtenek föl. Ezt nagyon sokan jobban elviselik, mint a hagyományosat. Ebben a kamrában hosszabb időt lehet eltölteni.
 • Engedjünk teret és időt a meditációnak, ami rendkívül fontos, mert érzelmi szinten oldja föl a salakot.

Egyet sose feledjünk: csak akkor végezzünk salaktalanítást, ha valóban, belsőleg szükségét érezzük, és ha minden tekintetben készek vagyunk az elengedésre. Csak ekkor tudjuk igazán jól és kényszer nélkül végigcsinálni. Az eredmény ebben az esetben kellemes és látványos, főként olyan embereknél, akik azelőtt sok húst és nagyüzemi élelmiszert fogyasztottak, mivel bennük gyülemlett föl a legtöbb salakanyag.

A megtisztulás során szervezetünknek sok pihenésre van szüksége, hogy valóban megszabaduljon a mozgósított salaktól. Ha eltakarítjuk magunkból a leülepedett szemetet, sok minden kerülhet napvilágra, olyasmi is, amit egyáltalán nem látunk szívesen, azért is tartogattuk olyan sokáig elrejtve. Bánjunk magunkkal kímélően, szeretettel!

1294
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
 1. Domonkos Hédi szerint:

  Most már értem, hogy mi a lényegi különbség a böjt és a salaktalanítás között, viszont azt nem értem, hogy “csak akkor végezzük ha belsőleg szükségét érezzük”. Honnan tudhatom , hogy szükségem van a kúrára?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]